Schoonheidsslaapje

Gisteren weer pas vandaag naar bed gegaan.

Het komt met regelmaat voor dat ik pas na 00.00 uur ga slapen. Om vervolgens weer om 6 uur op te staan. Ik ben een moeilijke slaper. Ik val laat inslaap en ik sta weer vroeg op. Overdag ben ik dan helemaal uitgeput en heb ik behoefte aan een dutje. Helaas is een dutje niet altijd mogelijk. Met als gevolg dat ik door ga en meestal op mijn vrije dagen zo moe bent dat ik mijn bed niet uit kan. Hoog tijd dus om dit probleem aan te pakken

Waarom een goede nachtrust belangrijk is.

Een goede nachtrust wordt door veel mensen onderschat. Miljoenen mensen krijgen niet de aanbevolen 7 tot 8 uur slaap per nacht. Een slaaptekort verslechterd het geheugen en vertraagd de stofwisseling. Een goede nachtrust zorgt  juist weer ervoor zorgt dat je meer energie hebt  je vrolijker voelt.Verder kan je, je beter concentreren.

Net zoals je, je telefoon moet opladen om er voor zorgen dat de batterij weer opgeladen is zodat je weer een hele dag kan genieten van je mobiel. Is het van belang om je hersenen ook op te laden. Dit gebeurt allemaal als je slaapt. Je hersenen laden zich op en verwerken de nieuwe informatie die je hebt opgedaan.

Vijf tips voor een betere nachtrust.

1.Slaap op vaste tijden

Gewoontes zijn vaak lastige te doorbereken. Maar een vast ritueel voor het slapen gaan kan juist positief werken. Bij een ritueel kan je denken aan een vaste bedtijd, yoga voor het slapen gaan etc. Zo’n ritueel kan je helpen je lichaam te vertellen wanneer het tijd is om te gaan slapen.

2. Donkere kamer

Is het je ook niet opgevallen dat de gordijnen van een hotelkamer altijd zo lekker dik  is. hierdoor is de kamer ontzettend donker als je gaat slapen. Dit wordt niet zomaar gedaan. Op het moment  dat het schemert laat je lichaam het slaaphormoon melatonine vrij. Dit hormoon bereid je lichaam voor om te gaan slapen. Het is daarom van belang dat je kamer donker genoeg is zodat er genoeg melatonine vrij komt. In een te lichte kamer, krijgen de hersenen geen seintje om het slaaphormoon aan te maken.

3. Vermijdt beeldscherm apparaten voor het slapen gaan.

Bij punt twee heb je kunnen lezen hoe een donkere kamer het slaaphormoon melatonine stimuleert.  Het is daarom niet handig om voor het slapen gaan naar bepaalde lichtbronnen te kijken.Denk hierbij aan een tv, laptop, iPad, telefoon of eReader. Dit soort apparaten stimuleren de hersenen op een verkeerder manier. Je hersenen worden juist alerter en zorgt ervoor dat je minder snel in slaap zult vallen.

 

0dd411ee9a996d3549d7aa6b95def139

4. Move that body.

We weten allemaal dat sporten goed voor je is. Het is goed voor de lijn je krijgt er meer energie van en regelmatig bewegen bevordert ook een betere nachtrust. Er is alleen een kanttekening ( of nou ja eigenlijk twee) De timing en intensiteit. Ik zei eerder al dat sporten je energie kan geven. Het is is dus niet handig om intensief te sporten voor het slapen. Het is dus beter om in de ochtend of middag te trainen. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat je door werk of andere verplichtingen niet in de ochtenden of middagen kan sporten. In de avond sporten is ook geen grote ramp maar zorg ervoor dat tussen het sporten en naar bed een aantal uur van rust tussen zit. zodat je lichaam uitgerust kan gaan slapen.

5. Zen

Stress maakt je niet alleen ongelukkig, maar is ook funest voor je slaapritme. Mediteren voor het slapen gaan. Kan je helpen om te leren ontspannen. Er wordt gezegd dat meditatie veel krachtiger is dan slapen en dat mensen die veel mediteren minder uren slaap nodig hebben.

Dit zijn 5 tips die je kunnen helpen bij  het bevorderen van een betere nachtrust. Wat doen jullie om je nachtrust te verbeteren?

 

5 gedachtes over “Schoonheidsslaapje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s